onsdag 18 mars 2020

KRIS - "Hamstring/ Prepping" - ...och att regelbundet lagra och äta ur skåpen...



Plötsligt har folk börjat "hamstra och preppa", och länsar hyllorna i butiken på toalettpapper, pasta och torrjäst. Trots att vi fått information från Svenska myndigheter, MSB (Myndigheter för Samhällsskydd och Beredskap), i god tid, som uppmanade oss alla att se till att alltid ha ett litet lager hemma vid uppkommen kris, med bland annat mat, vatten och viktiga förnödenheter.

Nu är det ju egentligen ingen livsmedelskris på det akuta sätt som det kan ge sken av, eftersom vi inte har några problem med leveranser till butikerna, och det kommer att fortsätta gå att handla nya varor (även om en viss vara kan saknas på hyllan en dag eller två).

Jag tror att många "hamstrar" i rädsla att själva hamna i karantän i två veckor, då de inte har några reserver hemma för att klara två veckor instängda. Inte för att de egentligen tror att toalettpappret ska ta slut i butikerna.

Jag tänker att många inte tagit till sig den här informationen i praktiken, även om de tagit till sig tanken på den. De inser plötsligt att de bara har en enda toalettrulle i badrummet, att bindorna är slut och att de varken har konserver, ris eller makaroner i skåpen, ifall de inte får besöka affären på mer än en vecka. Som en vän lite skämtsamt skrev på Facebook efter ett besök i butiken där hyllor länsats...

"Vi får väl leva på kakor och vin om vi hamnar i karantän nu!"


Jag vill berätta hur jag tänker, för att inte göra det här till varken något krångligt eller laddat. Vi bor trångt. Har en liten kyl med liten frys, och ett ordinärt enkelt skafferi. Men det får aldrig gapa helt tomt i dessa. 

Det är alltid bra att ha lite mat och reserver i skåpen! 



Det kan ju komma en period då ekonomin är mer ansträngd, eller alla familjemedlemmar bara är hungrigare än förväntat, eller så har vi bara haft ont om tid och ork att handla.  Då GÖR det ju inget om vi har lite extra mat i skåpen. Vi är ändå fyra personer, och alla kan bli hungriga och förbruka varorna i både kyl, frys och skafferi, utan att övrig familj har riktig koll på vad som äts upp eller finns hemma.

Vi storhandlar minst en gång/månad. Sedan gästar vi någon butik varje vecka för att göra tillägg av frukt och grönt/mejerivaror etc. 

Vi handlar i olika butiker beroende på vad som ska prioriteras eller vi är sugna på. Det betyder också att jag vid det här laget vet vilka butiker som har bäst priser, bäst ekologiskt utbud på frukt och grönt, och vilka butiker som saknar varor och märken vi själva föredrar. 

Jag handlar alltså mer grönsaker i en annan butik än de vi oftast storhandlar i till exempel. Ser jag att favoritkaffet säljs 3 eller fyra paket för 100:- istället för till ordinariepris, ja men då köper jag förstås tre eller fyra paket. Jag ska ju ändå köpa varan, och ja... det är ju både en fördel ekonomiskt att passa på, och ha några paket hemma tills nästa storhandling. Kaffe går ju åt. Samma sak med andra varor vi äter regelbundet, samt tvättmedel eller liknande. 



Hur jag prioriterar mina inköp vid varje tillfälle, beror alltså på i vilken butik jag besöker, utbudet i butiken, priset och våra behov (/önskemål). Jag vill ju både vara prismedveten, miljömedveten och hälsomedveten, och helst slippa springa till närmaste butiken (som är dyrast på ALLT och inte heller har varken stort, eller bäst/fräschast utbud). 

Sedan är det klart att om skåpen känns fulla, ja då äter vi ur dem, och köper bara om vi saknar något specifikt till middagen. 

Jag köper både produkter som reas pga kort hållbarhet, som vi äter upp raskt, och med lång hållbarhet. 

Sedan är det klart att krisen kan dyka upp samma dag som en planerat storhandla för att det börjar tryta i skåpen, och då blir det knivigare förstås om toalettpappret är inne på sista rullen.

MSB´s minsta rekommendationer är att klara sig 72 timmar, och med lite torrvaror i skafferiet, och lite mat i kyl och frys + några konserver så bör en familj klara en sådan tid. Med ris/pasta, bönor, tomatkross, sylt och kaviar i skåpen. Kanske några ägg, lite frukt, spenat eller protein i frysen? 

Även om det vore trist förstås att sakna toalettpapper, mejerivaror och lite mer livsmedel i skåpen, om krisen kom snabbt och "olägligt". Det skulle inte bli "hungersnöd".



Organisera skafferiet så att varorna med längst hållbarhet står innerst (eller i ett "reservskåp"), medan varor som bör förbrukas inom en kortare tid står längst fram. När du handlat nytt placerar du bara det med bäst hållbarhet längst bak.

Så kallade "Preppers" som kan följas i media/youtube kanaler kan bygga sig  enorma lager, där man snarast undrar om de verkligen äter upp och använder alla produkterna, eller om inte allt bara hamnar i soporna i längden. Men bor man (som vi) i en liten lägenhet, med ont om både plats och förvaring, så räcker det ju med att ha ett köksskåp med "reserver", och att köpa ett storpack toarullar istället för mindre paket, så klarar man några dagar till om det "kniper". Det är klart att du har andra möjligheter om du bor stort, eller har hus med uthus, förråd eller källarutrymmen. Många har frysboxar där du kan rymma alltifrån bröd, till kött och grönt. Andra har jordkällare eller skafferier du kan gå in i. Vi som saknar både stor kyl, frys och stora förvaringsutrymmen, får ju göra våra egna prioriteringar förstås. 

Med en sådan här regelbunden inhandling av basvaror skulle vi alla alltid klara åtminstone en kortare tid "i kris". 




Ett litet tips till alla dem som blev överraskade, panikslagna och rusade till butiker med tomma hyllor. Ta det som en lärdom och bygg istället upp en liten reserv som naturlig vardagslagring, som du regelbundet ändå förbrukar. Köp bara varor du kommer äta upp, annars kanske de bara blir stående dammiga tills du slänger dem. 

Köp två kg ris istället för ett kg ris (eller 5 istället för 2 om du har plats?). Bara det skulle ge dig några extra dagars mat om det kniper. En enkel förändring om det handlar om torrvaror med lång hållbarhet, som ändå äts upp. Dessutom spar du oftast några kronor på att köpa fler/mer. Att som nu eventuellt hamna i karantän hemma två veckor, gör att det ju är jättebra att ha till exempel ris, pasta och några konserver eller paket med bönor eller tomatkross, i skåpen. 

I nuvarande kris kan vi som tur är hjälpa varandra, eftersom butikerna är öppna och leveranserna dit fungerar. Och vi kan hjälpa våra äldre, eller grannar/bekanta som hamnar i karantän eller inte bör vistas bland folk. Vi kan också beställa på nätet och få leverans hem, och vi har inte heller problem med att få vatten eller möjligheter att tillaga maten i våra kök. Skulle en annan kris dyka upp kanske vi behöver spritkök, utegrill eller få brist på vatten att dricka och laga mat med. Det kräver andra förberedelser, som också är viktiga att fundera över. 

Men den här krisen kanske får många att se över vad de har för förberedelse hemma vid eventuell kris.

Gör det till en vana att äta upp rester och välja måltider efter vad som finns i skåpen, och fylla på regelbundet med det som ändå alltid går åt (vilka varor det är vet bara just du).

Passar på att sända länkar till dem som tappat bort broschyren eller vill få tips på vad det kan vara bra att ha hemma...
och broschyren är gratis och kan beställas ner på flera olika språk, ifall en vän inte kan Svenska. 

MSB har också videoklipp som visar exempel på hur du kan förbereda dig på olika sätt. Länk till filmklippet om KRIS-låda mat nedan.


Länk till MSB´s youtubeklipp om KRIS-låda -mat
https://www.youtube.com/watch?v=sd5PJUBUhIM

Här kan du beställa broschyren om den kommit bort eller du inte fått den:
https://www.msb.se/sv/publikationer/om-krisen-eller-kriget-kommer/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar