Coronaviruset har varit i världens fokus och påverkat mänskligheten och vår vardag på många sätt nu och under de första månaderna av 2020. Kommande veckor kommer vara annorlunda än innan, när gränser stängs och folksamlingar stoppas genom restriktioner.
Politiker, länder, städer, kommuner, arbetsgivare och privatpersoner tar olika beslut, beroende på vilja, möjligheter, konsekvenser och situation. En ny sjukdom och smitta att forska kring, hantera, förstå och stoppa...
Vad gör en värld i kris?
Vad lär denna kris oss?
Vilka beslut har varit bra eller dåliga?
Vad kunde vi gjort annorlunda?
Bilden är en symbolbild kring medicinsk forskning, skapad till LäkemedelsVärlden.
Vi KAN dra i handbromsen och minska flygresorna jorden över när vi verkligen vill. Till och med Donald Trump, som inte tror på miljöförstöringen, kan stoppa flygresor, när han är motiverad till ett sådant beslut.
Politiker och privatpersoner kan förändra sina vanor och beteenden när vi är motiverade och nöden kräver det.
Kanske är det inte lika svårt idag att skriva under på att inte flyga utomlands under 2020, som det var innan jul för gemene man?
Vi kan prioritera vilka butiker och platser vi besöker mer nogräknat. Omprioritera.
Det finns förstås fördelar och nackdelar med att så många tvingas omprioritera.
Många företag kommer få enorma problem av den här krisen. Även om det bara är för en kort tid restriktionerna kommer ske, för att hindra riskspridningen, så påverkas nästan alla av krisen. Man inställer inbokade resor, konserter, fester, hotellnätter, restaurangbesök, föreläsningar och kurser. Personal varslas, då det inte finns arbete och inkomster nog i företagen för att betala för deras arbete. Kanske hela branscher påverkas, som turism, restaurang och evenemang m.fl. Vissa företag har kanske inga kunder under månader, vilket kan leda till konkurser eller växande skuldberg.
Och hur kommer vården klara av att hantera situationen med ökade sjuka?
Kommer material och mediciner räcka? Vårdplatser?
...för att inte tala om personalstyrkan, som kanske också är ännu lägre p.g.a förkylning, ev karantän och smittorisk med sjuka barn?
Hur "preppar" folk? Hur förändrar de sin vardag?
Och hur påverkas vår medmänsklighet/egoism i kris?
Länsar vi hyllor i butiken, eller kan vi vara omtänksamma och tänka att fler behöver pasta och toalettpapper hemma ifall de hamnar i karantän i hemmet?
Tvättar vi händerna oftare?
Slutar ta i hand och kramas, av omtanke för att inte sprida smitta?
...och hur gör vi när den här mest akuta krisen är över?
Återgår vi till vårt tidigare beteende, eller kommer vi att förändra våra sociala vanor, och hur påverkar det oss som individer och vårt samhälle?
De flesta arbetsplatser och skolor måste fundera på hur de hanterar en situation när elever och anställda inte kan närvara rent fysisk i skolor och på arbetsplatser. Vilka göromål ska prioriteras och vad är sekundärt? Vad kan vi klara oss utan i kris? ... och hur länge?
Jo, jag tror att det här är en lärorik tid för mänskligheten.
Vi blir tvungna att lära oss prioritera hårdare.
Kanske folk inser att de bara har livsmedel för några dagar, ifall de skulle hamna i karantän hemma. Att alvedonen kanske är slut, inte bara hemma, utan även på apoteket, när febern kommer... liksom toalettpappret eller pastan?
Hur många har sparat den där broschyren som vi fick för något år sedan om kriser? ...och har vi förändrat något hemma sedan vi läste den?
Vad händer om någon annan oväntad kris drabbar oss inom en snar framtid?
Vi kan ju bara förvänta oss något oväntat, och vad händer om det är att vi tvingas leva till exempel strömlöst i två veckor?
Hur många har skaffat sig en vevradio, eller fyllt några extra liter vatten ifall vattnet blir förorenat?
Jo det är nog av godo att media, svt och radio + bloggar sprider information och intresse för att lära sig förbereda sig på olika sätt, så att vi medborgare är mer kunniga, i en kris. Oavsett om det är huset som brinner, strömmen som går, eller en naturkatastrof. Vi behöver både kunna klara oss själva och samarbeta för allas bästa. Vara rädda om varandra.
Alla är ju inte bra på allt, men alla är bra på något. Vi behöver kunna ganska mycket om allt möjligt. Kanske barn och ungdomar kunde förbereda sig i skolan mer handfast?
En del finns förstås redan med i läroplanen, men mycket kunde utvecklas och införlivas inte bara som teori, utan också i praktiken.
Förutom att lära sig simma och livräddning är det ju bra att lära sig odla, och vilka växter som är ätliga/giftiga och hur man provar om man inte vet. Att kunna laga mat i skogen, tända en eld, bygga ett vindskydd, hålla sig varm och vilka växter som är ätliga/giftiga. Inte alla barn går i scouterna...
Vi kommer att behöva använda våra händer och hjärnor för att skapa nya lösningar och produkter för att klara vardagen. Vi måste kunna vara kreativa om vi ska överleva. För att göra det behöver skolorna behålla de kreativa ämnena i skolorna och uppmuntra kreativa verksamheter och kurser. Uppmuntra vår nyfikenhet att lära. För vi kommer behöva lära varandra en massa saker, och vara innovativa. Flexibla och lösningsinriktade.
Förutom att det här är en kris som sliter på mänsklighetens ekonomi och hälsa, så kommer den förhoppningsvis lära oss att rusta oss för framtidens överraskningar på ett bättre sätt. Och vi måste också se att även om det är skrämmande med en ny farlig bakterie som kommer att leda till att många blir sjuka och dör, så är det många som kommer klara den utan att må sämre än under en vanlig influensa. Det är inte pesten. Det är inte en atombomb. Och de som överlever den kommer att vara immuna tror forskarna. Däremot kan det komma nya lika eller mer skrämmande varianter i en framtid. Och då har vi tränat oss på att hantera. Kanske tas andra beslut då för att minska riskspridning av smitta och panik.
En följd av Coronautbrottet kommer också innebära att jorden faktum slipper en del föroreningar som den annars skulle ha påtvingats av flygplan och fabriker. Många kommer att ställa in sina planerade utlandsresor i sommar, och semestra i Sverige.
Ont kan också leda till något gott...
Förhoppningsvis får det människor att även i framtiden flyga lite mer med eftertanke. Kanske odla lite mer hemma och köpa mer lokalt producerade livsmedel och produkter.
Om inte för miljöns skull, så för sin hälsas skull?
*
Jag började tänka på alla händer som rört mina äpplen innan de hamnade i mitt hem. Eftersom jag vägrar slänga ätbar mat, men hade tappat lusten att äta dem som brukligt med skal fick jag grunna en stund. De fick genomgå en noggrann tvätt i hett vatten, skalades sedan och så gjorde jag en äppelpaj på alla äpplen. Den kändes trygg att äta för hela familjen. Men händelsen fick mig att tänka ännu mer på varifrån alla varor kommer. Tidigare har jag mest grunnat på miljöfrågan och vad varor jag köper innehåller, samt produktion och logistik. Smittofrågan har jag inte tidigare lagt till när jag handlat matvaror. Kanske får den även mig att handla andra varor än brukligt, eller så avstår vi helt en tid? ...
Nu är ju jag inte själv så oroad över att få corona-viruset, då jag inte tillhör någon riskgrupp. Men jag arbetar ju i äldreomsorgen med människor i riskgrupp, och det vore ju förödande om jag blev en smittorisk.
Därför försöker jag göra vad jag kan för att inte smittas, eller föra den vidare.
*
Det har alltid varit spännande att vara människa, och att leva.
Och det enda vi faktiskt vet är att om vi lever, ska vi en gång också dö. Men vi kan ju faktiskt varje dag påverka hur vårt liv ser ut. Vad som händer dem i vår omgivning, dem som står oss närmast, och om vi och dem får leva lite längre eller lite kortare. Det är klart att vi måste vara medvetna och insiktsfulla i den frågan.
Tänka längre än till oss själva...
*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar