söndag 21 april 2013

MER & MER & MER...


Jag har allt jag behöver och mer därtill! 

Butikerna svämmar över av varor och slänger dem mer eller mindre i händerna på kunderna. Det är ständigt rea, eftersom nya klädkollektioner kommer varje vår, sommar, höst och vinter. Nytt i januari rea´s ut i mars, nytt i april rea´s ut i maj. Butikerna fyllda av produkter och modeller. Jag förundras över alla tekniska nyheter som produceras och "bör" uppdateras, samtidigt som inredningsbutikerna säljer samma stil flera år i rad. Tröttnar aldrig folk på att köpa opersonliga massproducerade prylar (när alla har dem känns de väl inte personliga och unika längre?!). Det är nyproducerat och även massproducerat som ska se gammalt ut. Varför inte bara köpa vackra gamla möbler och ting, som redan är både äkta och personliga?

Jag och maken får regelbundet brev där vi uppmuntras att låna pengar utan säkerhet. Jag förstår att många nappar. Vi nappar inte på just dessa kreditlån, men då och då på dessa REA-erbjudanden på bland annat kläder. Men vår ambition är att inte handla så mycket alls. När jag väl ändå shoppar, fyndar jag gärna begagnat. Man kan köpa fina och underbara gamla böcker, textilier och möbler på butiker som Kavalkad, Myrorna, Bra begagnat eller Erikshjälpen. I julas fyndade jag bland annat några underbara gamla böcker av Jules Verne, en charmig julduk från 60-talet, en broderad väggbonad och fem vackra Gustavsbergstallrikar. Jag älskar mina gamla nya föremål, på ett helt annat sätt än jag skulle gjort om jag köpt dem nyproducerade. Det finns också fler och fler redesignade produkter, som månar om materialen, och nytänkande kreatörer som skapar inovativa produkter med miljöresurser i fokus.

Jag handlar gärna till ordinarie priser, särskilt om det är kvalitétsprodukter. Särskilt om det är i god design, vackert att se på, sköna materialval och allra helst där produktionen haft miljön i åtanke. Särskilt om det är lokala produkter där produkten inte behöver fraktas runt halva jorden för att nå mitt hem. Särskilt om det är skapat av naturmaterial. Jag betalar gärna lite mer för mjölken om jag vet att kronorna går direkt till en svensk mjölkbonde. Särskilt om den är kravmärkt och lokalt producerad. 

När vi köper nya kläder till mig och maken blir det hellre kvalitét än kvantitet, men för barnen blir det oftare en ekonomisk fråga, särskilt som behovet av nytt kommer i sjok. Till vintern till exempel behöver båda töserna fungerande vinterskor, vinterjacka, täckbyxor, vantar och mössor... samt strumpbyxor och eventuellt även skridskor / skidor. Till sommaren behövs istället två flickors omgångar av linnen, kortärmat, badkläder, sandaler och kanske något fint plagg eller skor till skolavslutningen. 

Med två växande töser är det helt klart ekonomiskt lönsamt att köpa tre par skor eller tröjor och betala för två... även om det inte är av allra bästa kvalitét. De slits trots allt både ut och växes ur inom en snar framtid. Men vi handlar långt ifrån kläder varje månad, varken till mig, maken eller barnen. Vi handlar verkligen sällan, men har ändå gott om kläder, som vi nyttjar tills de är trillar i bitar eller är urvuxna. Jag lappar och lagar dem oftast innan de går till redesignprojekt, bortskänkes eller slängs.


Om man kan sy själv, kan man också både återanvända material och sy själv av nya tyger, eller blanda gammalt med nytt. 


Oftast när jag vandrar i köpcenter eller i butiker blir jag numera lätt illamående av alla produkter som vältrar sig över hyllorna, över alla produkter som producerats och som butikerna försöker kränga. Över massproduktion och de låga priserna. Jag undrar vad de är gjorda av för material, hur långt de färdats och hur mycket av pengarna som egentligen går till den som verkligen skapat produkterna. Butiker lägger oftast på 50% på summan de köper in produkterna för, och då kan man ju ana hur lite som blir kvar till designern och dem som skapat produkten efter att frakt och materialen inköpts. Låga priser uppmanar oss till att handla mer än vi egentligen behöver och respekten för materialen och arbetet bakom produkterna blir mer eller mindre obefintlig. Hur kan man sälja en tröja för 50:- inklusive moms? Det blir 40:- exklusive moms, varav 20:- till butiken som säljer. För 20 kronor ska alltså tröjans material, sömnad och frakt bli till! Vad blir timpenningen till den som sytt? ... och hur många tröjor förväntas denne sy på en timma?

Jag blir mätt bara av tanken på alla ting som verkar så onödiga och resurs-slitande på vår jord. Inte konstigt att människor tycker att hantverk är dyrt, när de kan köpa porslinsmuggar eller kökshanddukar för fem kronor och en mobiltelefon kan man bli mer eller mindre "påkastad" på väg genom ett köpcenter. 

Om vi ska visa respekt för en konsthantverkares arbete måste vi fundera på hur det är att driva en verksamhet och hur lång tid det tar att skapa produkten vi vill köpa. Hur många tekoppar eller klänningar måste denne egentligen sälja varje månad för att det ska räcka till en lön som duger för att mätta dennes barn?


Man måste väl inte köpa allt som är snyggt, eller som skulle vara roligt att ha, bara för att man KAN? Dessutom är det faktiskt rätt fint att få längta efter något. Hur kul blir det egentligen att få något, om man får allt man önskar så fort man ser det?

Många är shoppingberoende, och slentrian-handlar kläder och föremål som de kanske aldrig ens kommer bära eller uppskatta. TV-reklamens garderober är stora som vardagsrum och fyllda med 100-tals högklackade skor. Ett par gympa-dojor, ett par vandringskängor, ett par sandaler, ett par stövlar, ett par dansskor och ett par finskor räcker alldeles utmärkt.

Jag hoppas att vi alla lägger lite energi åt att fundera över vad det egentligen är vi har för mycket av och om det verkligen är något mer vi behöver. OM vi behöver mer... kan vi då också försöka nöja oss med att köpa bara just det. Fundera lite på vart pengarna egentligen går och vad valet innebär, inte bara för just min familj... utan med hela processen i åtanke. Vilka resurser har produkten krävt av vår jord och har den påverkat människor positivt eller negativt under produktion och transport? Innehåller produkten ämnen som vi mår gott av eller som förstör både kropp och jord?

Självklart måste vi alla kunna köpa saker på rea, och ibland är det ju både det billiga och massproducerade föremålet / kläder som vi önskar oss. Men vi kan väl i alla fall undvika att slentrian-handla ett hundrade linne bara för man får tre till priset av två?

Om vi alla gör bättre och mer genomtänkta val kommer det påverka inte bara vår egen tillvaro på ett positivt sätt, utan också framtiden både för oss själva, våra barn och vårt sköra jordklot.

Vi bör alla handla mer...
med hjärnan 
och med hjärtat
... inte bara för att vi kan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar