måndag 24 november 2014

Familjen Eknor-Grönlunds alternativa julkalender...


Familjen Eknor-Grönslund vid köksbordet. Från vänster: Ture, William, Algot, Fuaad, Jenny, Myra och Tage nederst. 

Familjen Eknor-Grönlund gillar att göra saker annorlunda. Förra julen fick Jenny Eknor idén att familjen skulle skapa en uppdragsbaserad julkalender. En kalender som inte bygger på konsumtion, utan med uppdrag med mål att ”Göra världen lite bättre”.

– Det är nästan alltid Jenny som står för de kreativa idéerna. Vi andra tycker det är kul och hänger på, säger maken William Grönlund. 
Jenny och William hjälptes åt med att skapa själva julkalendern åt barnen, medan Facebookvänner kom med hejarop och förslag på uppdrag. De valde att skapa en tråkig bild av Jorden som sedan skulle bli en mer och mer färgglad planet för varje dag som julen närmade sig.
– Vi stoppade in lite symbolik kring en mörk konsumtion, när vi gjorde den mörka Jorden av en gammal IKEA-katalog, skrattar Jenny.
Den färggrannare varianten av Jorden målades i samma storlek som den första på ett stort papper. Den klipptes sedan rund och delades i 24 ”tårtbitar”. På varje tårtbit fästes en liten uppgift, som vid utfört uppdrag limmades ovanpå den mörka jorden.
Dag för dag växte den färggrannare Jorden fram och på julafton täckte den helt den tidigare mörka.
– Den färgglada Jorden blev mycket gladare, säger Algot.
Uppgifterna var av enkel karaktär. Det kunde vara allt i från att krama sin fröken till att baka bröd och bjuda någon, eller att sy något. Andra exempel på uppdrag var att ge någon en komplimang, panta burkar och skänka pengarna, eller att göra en föreställning. Men det var inte så lätt för barnen alla gånger att förstå hur jorden skulle bli en bättre plats av att mata småfåglarna, eller av att plantera en blomma, berättar William.
– Egentligen handlade ju almanackan främst om att hitta på något som var trevligt att utföra och samtidigt kunde ge glädje i någon form, istället för att konsumera, säger han.
Ambitionen var att det skulle vara roliga små projekt. Det skulle inte kännas jobbigt eller kravfyllt med uppgifterna i julkalendern.
– Det fick bli som det blev helt enkelt. Alla uppgifter blev inte bra. Men det var ändå en positiv upplevelse, säger Jenny.
Barnen Ture, Tage och Algot tycker att ett av de roligaste uppdragen var att sålla bort all plast ur köket. Dottern Myra har svårt att bestämma sig för vad hon tyckte var roligast. Men ett av de mest lyckade uppdragen var att göra en skattjakt. Barnen ritade en skattkarta och var ute i mörkret med ficklampor och letade efter ledtrådar. Skatten var att ordna en riktig biokväll hemma. – En glad familj som gör något trevligt tillsammans gör ju också världen till en lite bättre plats, säger Jenny.
På frågan om de har några planer på årets julkalender svarar både Jenny och William att det nog blir en ny variant i år. – Jag skulle uppskatta något i stil med att göra oss av med en pryl varje dag, säger William med ett leende. 

Familjens egen bild av Julkalendern.

Artikel publicerad i ETC fredagen November. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar