söndag 18 december 2011

Julstämning ...




Sju dagar före julafton
vi burit hem vår fina gran

vi fyllt den, klätt den
med vårt glitter

Hängt upp kulor
under fnitter

Ner från vinden har vi burit
lådan med vår julpyntsgömma

Ting som köpts och annat pyssligt,
sån´t som vi inte vill glömma

I vårt fönster skymtar stjärnan
som berättar julens saga

Ute snö så efterlängtad
faller mjuk och oss behaga

Ja, nu har vi lagt på dukar
ja nu slipper vi nog strul

Vi har förberett, och kan nu njuta
varm och stämningsfuller Jul!


Vi brukar vänta till den 23:e December med att finna och pynta julgranen. Men i år beslutade vi oss för att ordna den till 4:e advent, för att slippa stressen på slutspurten, inför julafton. Nu står hon där grön och grann, med sin härliga skogsdoft och sockervatten i julgransfoten. El-ljusstaken från ICA har vi pyntat i personlig stil, och snögubben får sällskapa bredvid vår välgångs-bringande kines i fönstersmygen. Snön som inte synts på flera dagar började idag sakta singla ner från himlen, och vi hoppas få se lite mer av den till jul, för utan snön blir sig julen inte riktigt lik. Fruktskålen som min mors bortgångne man drejat, vilar på en riktigt gammal stjärneduk som en gång pyntat en gammal skomakarelampa. På fönsterbrädan samsas en och annan porslinstomte. En som påminner mig om givaren ... en gammal julklapp från min mormorsfar. Några av de andra är döttrarnas, med bara något år "på nacken".

Ja på jul samsas nya och gamla traditioner och seder. Det är en salig blandning av gamla historier och minnen. Traditioner som bär grund från bland annat kristus och tomten, som presenteras mer eller mindre i nya och gamla former och varianter. Hem-tillverkat pyssel får sällskapa nyproducerat, designat och massproducerat. Hemlagat och hembakt förbereds samtidigt som vi storhandlar.

Jag visar bild på vår julstämning. En mörk, illustrativ och varm bild, som kompletterar inredningstidningarnas krispigt vita julerum. Visst är de fina de med ... men jag kan inte låta bli att undra när den där vita trenden äntligen ska ta slut och övergå till lite mer blandade stilar. Jag längtar efter att få se mer variation. Murrigt, färgsprakande och personligt uttrycksfulla hem kunde få komplettera de vita och strama hemmen emellanåt. 

Idag har vi tänt det fjärde ljuset i adventsljusstaken och barnen räknar ner dagarna fram till dopparedagen. Julstämningen har vi, och den är skön att vi redan fångat! 


Önskar er alla julefröjd den sista arbetsveckan innan julefriden infaller!


Klicka gärna på bilderna för att se dem lite större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar