lördag 28 juli 2012

Bildreportage: Radio 94,3


Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format!


Idag visar jag ett bildreportage jag gjort, för tidningen "Kollega"´s räkning, för ett tag sedan. Jag fick besöka Radio 94,3 med dess personal i deras lokaler. Deras kända och unika lilla studio befinner sig i ett helt vanligt villaområde i den lilla orten Kumla. 

Lokalerna är som en färd tillbaka i tiden, då de inte renoverats under åren, utan behållit sin karaktär och stil, som har ganska många år "på nacken". Heltäckningsmattor, gardiner och inredning har i stort sett inte bytts ut, även om det tillkommit affischer, radio- och teknisk utrustning, samt t.ex microvågsugn för att tillfredställa behoven som krävs förstås. Återkommande färgskalor är orange och brunt. Tapeternas ton avslöjar var affischer och LP-omslag tidigare hängt, och där samlas bekräftelser på band och personer som sjungit och intervjuats här genom åren. Allas signaturer finns, på en dörr fylld med signaturer, eller på en affisch.

Stämningen är varm, och vi välkomnas in till en humoristisk, hemtrevlig jargong. Så välkomnas både vi, kändisar och lyssnare som ringer in till Radio 94,3. Jag träffade bland annat Thomas, Christer, Staffan och Sven-Erik, som informerar och berättar för mig och Kollega´s skribent, om Radio 94,3, dess historia, musik och lyssnare. 







På kvällen far vi till Viiby-krog, där det är veteranbils-träff och radio 94,3 sänder livesändning regelbundet. Viiby Krog ligger strax norr om Vretstorp i Närke (ca 4 mil söder om Örebro), ett vägstråk vid motorvägen där många lastbilschafförer passerar. Här kan de sträcka på benen, ta en dusch och äta en rejäl måltid. Kanske låna några CD-böcker till sin fortsatta färd med sin last mot kommande färdmål. För er som känner till Närkingen "Hjalmar" (i Hjalmar-revyn, med sin breda Närkingska), så är det just härifrån han kommer, Viiby. 

Denna kväll har Radio 94,3 livesändning med en countrysångare som gäst. Programmet som sänds härifrån heter "Truckstop". Sändningen sker i restaurangen, som serverar husmanskost till nöjda lastbilschaufförer och gäster från trakten. Många tar sig regelbundet hit just för att se och höra 94,3 sända, och för att se på vetenbilarna som samlas utanför vid lastbilsparkeringen. Här får ni se fler bilder från reportaget, och med en länk till Radio 94,3. Det blev en väldigt trevlig och intressant kväll. Med ett skönt gäng spännande människor, ja "riiktiiga näärkiingar" (jo för det är så det låter när "riktiga närkingar" utövar sin dialekt). Countrymusik mellan småprat i radio med Thomas Hydén. Samtal med avspända och trevliga lastbilschaufförer och andra gäster som gillar gamla charmiga bilar och Viiby-krogens husmanskost. Jo det var minsann en kväll på Viiby krog! 















Länk till Radio 94,3 och deras hemsida:

Länk till Viiby Krog



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar