lördag 30 november 2013

Reko konversation...


Vi sitter några stycken vänner och småpratar om prioriteringar kring ekologi och miljöfrågor.

Det finns så många märkningar nu i butikerna och debatter kring vad som skadar miljön och hur stor miljöpåverkan det innebär under produktion och frakt. Det kan vara svårt att veta vad som är bästa miljövalet. Har vi koll på vad alla märkningar innebär? Ska man välja produkter med märkning KRAV eller Fairtrade, Svanen eller Falken, Änglamark eller eko ... eller istället lusläsa innehållsförteckning och ta reda på avstånd från produktionen? Hur tänker vi kring köttkonsumtion? Väljer vi att äta mindre kött, prioriterar ekologiskt/närproducerat kött och ekologiska ägg? Äter vi tigerräkor? Vi pratar om fiskpinnar som flygs till Kina bara för att få sin panering, och hur svårt det kan vara med kräsna barn som bara vill äta ett visst märke eller en viss sort ... kanske varken den mest nyttiga eller miljövänligaste produkten.

Vi diskuterar hur vi tänker vi kring de ekonomiska utökade kostnader som de miljövänliga valen ibland innebär. Om vi har en låg inkomst eller är ensamstående med flera barn kan det vara svårt att ha råd med den ökade kostnaden som miljövalet ställer på oss i butiken. Några handlar nästan bara "reko" produkter, medan någon annan väljer ekologiska produkter bara ibland för att visa sitt stöd, men handlar de billigare för att man inte har råd med de där extra kronorna som miljöprioriteringen skulle innebära.

Vi pratar om vilket ansvar vi har som konsumenter och vilket ansvar som butikerna och beslutsfattarna tar eller borde axla för att göra det enklare för oss konsumenter att "göra rätt". Vi pratar transportsträckor och dess miljöpåverkan. Någon föreslår att det borde vara avståndsskatt på produkterna, så att de inte färdas så långt utan påverkan på priset.

Samtalet får ett abrupt slut när en av oss plötsligt utbrister:

-Förresten! Vet ni att jag åker några dagar till Afrika innan jul? Det kostar bara 500 kronor!

*

Naturskyddsföreningen ger svar: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar