onsdag 21 mars 2012

Måla med smaker ...



Igår kväll var det dags igen för tisdagens kreativa kväll med de vuxna funktionshindrade och förståndshandikappade. I vår leder vi en kurs på ett boende i Örebro, och träffas vid 8 tillfällen. Eftersom vi anpassar varje kurs efter deltagarnas önskemål och möjligheter, så blir varje kurs helt unik. 


Då några av vårens deltagare är allra mest intresserade av att smaka på de härliga färgerna, använder vi oss av färger som inte ska skada mun eller mage. Det blir filmjölk, karamellfärg och olika glassåser av olika slag. Det är roligt att få vara med och se minspelet förändras under vår målartimma. Lakrits-såsen som är svart, är en favorit som orsakar en hel del leenden och svarta målningar. Just dessa deltagare är först lite misstänksamma över varför ingen vill hindra dem från att kladda med "färgerna", men sedan dyker de glada minerna upp ... och inte blir det sämre av att det smakar jordgubb, cola, choklad och lakrits!


Mönstren och motiven som uppstår är inte alltid medvetet skapade. Men visst blir det ibland både vackert och intressanta målningar. I lakritsmönstren ovan skymtar jag skumma figurer, och visst är det en fröjd för ögat att blanda karamellfärger i filmjölk, med cola- choklad- och jordgubbsåser på ett vitt papper. Jag förstår att deltagarna gärna vill smaka!


För dem som är mer intresserade av att måla än att smaka på färgerna blir det målning med akrylfärg. Om man har svårt att hålla en pensel eller nå papper på bordet är inte det något bekymmer. Vi målar med det som fungerar, och pappret går att fästa på en styv bakgrund som någon kan hålla upp till lämpligt avstånd. Om man har en bestämd vilja, men svårt att tala kan man välja färg genom att nicka, skaka på huvudet eller peka ... och så finns ju personliga assistenter eller teckenspråk som kan hjälpa till i vårt samarbetsprojekt. 




Och det viktigaste är ju att vi har trevligt tillsammans ... även om det förstås också är så att det blir riktigt fina alster!


Länk till Vild Vacker Vuxens hemsida ... missa inte den fina filmen på förstasidan:

Ett av mina tidigare blogg-inlägg i år om Vild Vacker Vuxen:

Vild Vacker Vuxen -utställning 2012:


2 kommentarer:

  1. Håller den färgen????? Fina!

    SvaraRadera
  2. Nej, det är avfotografering som gäller för smakmålningarna. Även om glass-såserna torkar och kan sparas känns den fräschast att avfotografera dem. Akrylmålningarna håller förstås. Filtallrikarnas motiv förändras hela tiden, och är fina att avfotografera emellanåt. Mot slutet av målarstunden kanske mycket av färgen ligger i konstnärernas magar. ;)

    SvaraRadera