onsdag 21 augusti 2013

"Earth overshoot day" 20 Aug 2013




Den 20 Augusti i år lever vi över jordens tillgångar. Vi har alltså passerat "Earth overshoot day", som infaller tidigare och tidigare varje år. Det är skrämmande information. Särskilt men tanke på våra barns framtid och de allt mer begränsade möjligheter vi ger dem, genom att fortsätta konsumera nytt som kräver jordens tillgångar.

Det betyder att vi inte får (bör) producera något mer nytt i år av jordens resurser. Inte handla något nytt eller nyproducerat mer i år. Bara använda saker som vi redan äger och har. 
Med vi menar jag alla människor på jorden. 

Ja men hallå, ALLA människor på jorden!?!!!

Men... tillsammans har vi ju ett överflöd av material och produkter att använda byta, återbruka och redesigna!

Det är alltså fortfarande helt okej att fortsätta handla begagnat och antikviteter. Köpa kläder och saker av varandra. Gå på loppisar och fynda. Märkeskläder, snyggskor och skinnjackor. Skridskor, cyklar, skidor och golfklubbor. Kameror, datorer och elektronik. Vi kan köpa prylar på blocket. Vi kan renovera möbler och hus med återbrukat material. Använda restmaterial och spillbitar. Vi kan köpa kläder och inredning på Myrorna och Kavalkad... ja, alla butiker som säljer föremål , skor och textilier som inte är nyproducerade. Bara för att något är begagnat behöver det inte betyda att det är slitet eller skitigt. Vi kan fortfarande köpa eller överta bekantas soffa eller överflödiga TV. Vi kan också fortsätta att köpa produkter av alla de fantastiska och proffsiga formgivare, konstnärer och kreatörer, som skapar nytt av återbrukat material. Och den marknaden bara växer. Det finns hur mycket snyggt och inovativt som helst när man verkligen öppnat ögonen för dem!

Och vi kan fortsätta återbruka själva och redesigna. 


Så se Earth overshoot day som en möjlighet istället för ett hinder! 


Byt kläder med kompisar när du finner plagg i garderoben du aldrig använder, men ändå längtar efter nyheter. Kika på dina trasiga föremål och se om du kan göra något helt nytt av dem. Jag har ju en förkärlek till allmoge, lantligt och bohemiskt. Men det finns ju begagnade prylar och kläder i alla stilar! Begagnat kan vara nyproducerade felköp, oanvänt och trendigt också. Eller bara förra säsongens modeller! 

Som den svarta paljettklänningen jag köpte i New York förra våren till mina döttrar. Använd en enda gång på disco, men som inte kommer användas mer i vår familj pga storlek och modell. Den kommer garanterat snart finnas till glädje för ett annat barn!

Klart jag förstår att vi alla kan ha svårt att sluta handla nytt, och även jag kommer "falla dit". Men nu när mina töser behövde ny garderob till hösten BÖRJAR vi med att gå till Myrorna... och finner där 15 plagg och skärp, som töserna väljer själva för de är snygga, moderna och sköna. Jeans, blusar, linnen och tröjor. Vardagsplagg och "snygg-plagg". Själv finner jag en fin mönstrad blus för en hundralapp. SEDAN gör vi stan och fyndar det sista vi saknar. 

Finner också ett par nya kvalitéts-gummistövlar i naturgummi på REA till största tösen (pris 250:-, hade kostat 700:-!). Kommer hem med några nya plagg till töserna. Sliter alltså lite på jordens resurser, men har också sparat på dem genom att handla bättre begagnat. Och tösernas gamla kläder ger vi bort, säljer (när det är kvalitetsplagg/snyggplagg) eller redesignar. Slitna jeans blir shorts eller andra plagg/produkter. Kanske blir det en jeansväska eller en jeanskjol. Och när vi skapar dem har vi dessutom en rolig kreativ stund tillsammans.

Så kom igen allihopa!!! ...

Det här är ju en kreativ och fantastisk rolig utmaning!





*

Läs mer om Earth Overshoot Day:http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1534822-nu-r-overshoot-day-hr

Hur du påverkar ditt eget ekologiska fotavtryck:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar