söndag 29 september 2013

Läs en bok! ...

Jag skulle vilja uppmärksamma böcker och läsning idag då vi haft internationella bokveckan, och samtidigt rapporter tyder på minskade läskunskaper hos Sveriges befolkning. Samtidigt har jag tänkt behålla mitt miljövänliga fokus hela kommande vecka... så, böcker i första hand... men med lite miljötänk dessutom.

Att vi alla som medborgare ägnar oss åt att läsa, är något otroligt viktigt, inte bara för oss som enskilda individer, utan för hela vårt samhälle och vår framtids skull. När vi läser mindre, sjunker generellt vår läsförståelse. Vårt ordförråd krymper och blir fattigare. Vi får allt mindre förståelse för varandra eftersom vi har färre referenser, och eftersom vi både läser och skriver sämre med mindre erfarenhet... ökar också missförstånden. Vi läser slarvigare och vi skriver sämre. Det påverkar oss både i skolan, när vi ska ta till oss information och förstå instruktioner... i vårt jobb där vi för protokoll och dokumenterar... och som privatpersoner på många plan. Personer som inte brukar läsa har en mindre världsbild och färre perspektiv, än personer som flitigt läser dagstidning, facklitteratur, dikter och romaner. Att läsa kräver förstås egentligen inte några fysiska böcker. Men det är viktigt att vi ägnar oss åt det. Att vi inte blir lata och prioriterar filmer, framför böcker.



Om du frågar mig...

* Köp böcker OCH spara träd!
Skippa hellre reklamblad än bortprioritera böcker bara för att de är tillverkade av träd. Visst kan vi köpa nya böcker. För att författarna ska kunna fortsätta skriva fantastiska böcker behöver vi förstås fortsätta köpa böcker. Men för dem som inte önskar stora hembibliotek, saknar slantar eller vill spara träd går det fint att låna på biblioteket. Byt böcker med grannar och kompisar. Köp begagnat och skänk till Myrorna om du tycker att de väl lästa böckerna bara står och samlar damm. E-böcker går förstås också att köpa/ladda ner (även om just jag föredrar fysiska exemplar att bläddra i). Det är ju historierna och texterna som är det viktigaste att vi tar del av.

* Skapa nya små bibliotek!
Vår bostadsrättförening har ordnat ett litet bibliotek för oss som bor här (ca 100 hushåll). Böcker vi kan tänka oss att ge bort placeras i biblioteket och dit kan man alltså gå ner och hämta en bok när man inte har något spännande hemma i egna hyllorna. Det finns inget lånesystem. Man lämnar böcker man inte vill ha kvar och hämtar några man inte läst. Man får alltså räkna med att de fastnar i någon annans bokhylla. Borde fungera fint på många platser i Sverige!

* Spar energi på att stänga av!
Stäng av apparater du brukar sitta vid och ersätt dem med att läsa en bok när vi behöver varva ner för kvällen. Vi slipper zappa mellan såpor och utslagningsprogrammen på TV, eller surfa mellan Youtube-klipp och sociala medier, när vi lika väl kan varva ner med en god bok. Alla apparater som stängs av innebär energisparande. Lampa? Ja men endera kan vi tända ett ljus (eller en brasa?), eller så tar vi vara på dagsljuset innan det blir mörkt. Vill vi vara extremistiskt miljömedveten finns det ju faktiskt solcellslampor med vev. ;)

* Miljökompensera!
Bli en del av Naturarvet. Gå in på deras hemsida och gör ett dagligt klick för att rädda Svensk gammelskog. Köp skog i naturarvet eller VI-träd. Eller plantera träd på andra vis i Sverige och andra länder.

http://naturarvet.se/ 
http://www.viskogen.se/

* En bok i väntan på ...
Ta med en bok eller tidning i handväskan. Den tar du fram för att fördriva tiden när du väntar hos tandläkaren eller reser med buss eller tåg mellan jobb och aktiviteter. Förutom att du har trevligt slipper du nyttja din mobil och framför allt blir du en förebild för andra medborgare. Ju fler vi blir som visar att vi läser, desto mer intresserad och nyfiken blir vår omgivning på att läsa. När våra barn ser att det är naturligt att sitta med en bok eller tidskrift i knäet både på parkbänken och bussen, påverkar vi förstås även deras inställning till böcker och läsning.

* Läs med eller för dina barn! 
Ju fler böcker och texter dina barn får höra/ läsa, dessto större blir deras ordförråd. På köpet får ni en mysig stund tillsammans.

* Välj den långa/original versionen med vackra pärmar!
Främst barnböcker har en tendens att förenklas i nya versioner, där alla nyanser av språk försvinner. Sagan om Törnrosa kan kortas ner till 10 sidor bilder och 20 meningar. Det hinner varken bli särskilt spännande eller trevligt innan sagan är slut. Om bilderna dessutom är söta dataskisser istället för vackra utförliga illustrationer eller målningar så går 99% av läsningens fröjd förlorad. Låt barnen bli förtrollade. Läs med inlevelse. Låt barnen hinna älska sina böcker. För det är så vi väcker deras läslust. Att en del ord är gammelmodiga eller svåra är inte någon nackdel. Vill vi ge dem ett rikt språk, måste de få höra och läsa alla orden. Sedan kan det förstås dyka upp fantastiska och nya versioner av gamla sagor som tilltalar både ögon och öron... och dem ska vi förstås också sluka.

*

Det allra bästa med att läsa böcker i blandade genrer, anser jag vara att vi kan få så fantastisk bredd på innehåll och därigenom utvecklas som människor. Vi får leva oss in i andra människors situationer, och känna hur andra människor har det. Uppleva och känna glädjeämnen och sorger genom andras ögon. Vi får leva i andra tider och på andra planeter, och ta del av fakta och visioner av olika slag. Inspireras av fantastiska människors tankar och historier, och förfasa oss över mördare och tyranners strategier och handlingar. Det här är något som formar oss som människor även i verkligheten och ger erfarenheter för livet. Det är mycket lättare att sätta sig in i någon annan människas situation, om man haft tillgång till mängder av böcker och sett livet ur andra synvinklar.

Så plocka fram en bok som lockar dig.
Sätt dig till ro på en skön plats ...
och läs.

*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar