fredag 27 september 2013

Värderingar och yta...


Det har blivit viktigare än någonsin att fundera på vad vi har för värderingar.


Jag är fotograf, men har aldrig varit särskilt intresserad av yta.
Jag är intresserad av innehåll.


Vi överöses av och utsätter oss och våra barn för kemikalier och gifter dagligen. De döljer sig i matvaror, smink, kläder och produkter. Prylarna och de ytliga idealen kryper längre och längre ner i åldrarna. Örhängen, smink och högklackat kan man börja med innan man knappt kan gå.


Vad kan vi göra för att våra barn ska förstå att det inte är någon brådska att bli tuffa tonåringar? Klasskamraterna kanske redan sminkar sig till skolan, pratar manikyr, pedikyr och jämför märken och modeller på kläder, mobiler och leksaker. Lågstadiet eller mellanstadiet? ... Hur tidigt beror på ort, område och vilka som lever där.

Ibland får jag känslan av att målet (vems?) är att vara så sminkad och stylad så tidigt som möjligt. Man ska bära de senaste modellerna av kläder och skor. Dessutom helst se ut att vara minst 3-4 år äldre än man egentligen är som barn (och som vuxen helst 10 år yngre). Många barn ser tidigt ut som små disco-dockor.

Men vad ger det här för självbild och signaler?

Är det positivt att människor tror barnen är 14 år när de egentligen är 11? Hur påverkar det här leken på rasterna? Blir man utanför om man inte bär märkeskläder eller har en iPhone med coolt skal?
Som tjej kanske man blir utanför om man inte bär smink, parfym, högklackat och har hål i öronen. Man kanske till och med blir utanför för att man bara vill leka, som man gjorde förut. Nu ska man istället ha "coola" samtalsämnen, som vilka bloggar man följer, vilka artister man lyssnar på och vilka kändisar man gillar. Jämföra sig med varandra ... och föremålen man har, istället.

Jag vill undvika förbud. Vill få barnen att själva ta sunda beslut, genom att prata om fördelar och nackdelar. Ge dem alternativ. Nyttja gråzooner. Begränsa. Just på sminkfronten så har jag ju själv smink. Mascaran åker på nästan varje dag, men mer än så blir det inte även om jag äger ögonskugga. Barnen sminkar sig också... men inte till vardags. Och jag har bestämt mig för att kolla innehållsförteckningarna duktigare innan fler sminkprylar hamnar innanför vår tröskel. Numera finns det ju alternativ med mindre kemikalier och gifter. Vi kan ju välja dem.

Liknande gråzooner gäller mycket annat här i världen, och en del saker får barnen allt vänta på.

Alla de här produkterna och prylarna påverkar både våra kroppar och vår miljö negativt. Vissa av dem ger bara små bagateller i sig, men tillsammans gör dom stora skador i våra kroppar och i vår jord.

Äldsta tösens fröken har beslutat att barnen i klassen inte längre får ägna sig åt sminkning på skoltid. Då slipper klassen i alla fall utanförskapet på rasterna, då flickorna tidigare stod inne på toaletten och fyllde på sina ögonskuggor och läppglans. Föräldrarna till varje enskilt barn får förstås avgöra hur mycket smink barnen får ha på sig på morgonen till skolan, men sedan lämnar man sminket hemma. Gott så!

Jag hade ett givande samtal med skolsköterskan. Hon brukar träffa årskurs 5-eleverna i pojk/flickgrupper för att prata pubertet. Men då jag talat med henne i ett annat ärende framkom att hon gärna ville få inspiration och tips på samtalsämnen att ta upp. Så efter vårt givande samtal har hon nu beslutat sig för att ägna lite tid åt att samtala med barnen om respekt och värderingar. Hon ska berätta om vad vetenskap och forskningen säger om till exempel smink. Att man kan få hudproblem och finnar om man täcker sin hud, och att det då lätt kan bli en ond cirkel eftersom man vill dölja finnarna. Att många ämnen är giftiga däri, och att det finns hormonstörande ämnen både i smink och plaster som kan påverka till exempel pubertet och förmågan att få barn. Hon ska berätta om alkohol och rökning. Att det är farligare när man är barn än vuxen, eftersom man fortfarande växer. Hon ska prata om allergier och om vad högklackade skor gör för fötterna på sikt.

Men hon ska även prata om att föräldrar tar väldigt olika beslut kring vad som är okey i varje familj, beroende på vad man har för värderingar och vilken information man hört om och tagit till sig. Och framför allt ska hon prata om att de själva nu börjar bli så stora så de formar egna beslut om sig själva och sin kropp.

Barnen måste förstå att visa respekt för varandra och att man väljer att göra olika. Att man inte bär smink kan bero på att man har känslig hud.  Kanske har man vänner som är allergiska mot parfym eller cigarettrök, och då bör man visa hänsyn. Att man undviker vissa produkter eller föremål kan vara genomtänkta beslut och behöver inte bero på att "man inte får".

Men som förälder måste vi fundera på vad vi har för värderingar och målbilder i just vår familj.
Måste vi acceptera den ytliga trenden? ...och varför är det så bråttom? "Sex-appeal" dyker längre och längre ner i åldrarna. Vill vi verkligen uppmuntra och bejaka det?

Kan vi inte uppmuntra våra barn att vara sig själva?
Välja kläder för att de är bekväma och känns sköna på kroppen?
I färger som gör oss glada som enskilda individer?

Behöver vi verkligen alla egentligen bli omgjorda?

*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar