söndag 26 januari 2014

Hindersmässa ...


Årets Hindersmässa i Örebro har just passerat, och besökarna har erbjudits den traditionella blandade kompott av gammalt och nytt i den bitande kylan som sig ska. Jo för det har väl varit tradition ända sedan 1300-talet att kölden ska bita när det är Hindersmässa?

Precis som då, finns skinn att köpa. Räv och andra pälsdjurs skinn i form av fällar, fårskinnstofflor och mössor ... men till skillnad från då även i form av fodral för cykelsadlar eller mobiltelefoner. Vi erbjuds smaka och köpa korv gjort på vildsvin, rådjur, hjort och älg. Det säljs även garner och stickade produkter av varierade modeller. Men förutom de äldre modellerna av produkter, har utbudet utökats genom åren. Järnet har visserligen försvunnit för länge sedan. Och även om vi kan köpa sötsaker av äldre modell, såsom kanderade äpplen, brända mandlar och traditionell marknadsnougat... så har vi även modernare smaker och produkter att tillgå. Billiga plastleksaker, smink, T-shirts, strumpor med motiv och godis i alla smaker. Barnen önskar heliumballonger med motiv i form av söta eller tuffa seriefigurer, och kan åka enklare modellen karusell på Våghustorget.

En försäljare kan sälja både BH´ar och rökt fisk, eller smycken och stickade mössor som ser ut som smurfar, ankor eller vargar. De kan sälja parfym och bakplåtspapper, eller plastpåsar och örhängen. Jag uppskattar hantverksprodukter och förskräcks över mängden av skräp och socker som vi erbjuds och köper.

Det är en spännande kombination av produkter som erbjuds. Mest kanske sådant man egentligen inte behöver, men det är svårt att inte komma hem utan något från marken. Priserna är låga och det är lätt att undra hur "knallarna" får ihop pengar till någon lön att leva på. De flesta erbjuder smakprov på sina ätliga produkter, och det är ett nöje att gå runt och smaka på korv, ost, godis, sylt och honung av varierade smaker och modeller. 

Själv kommer jag i år hem med alltför mycket godis, flera burkar i varierade smaker honung, fyra rökta korvar, en stor burk underbar hallonsylt och ett bakplåtspapper. Döttrarna köper godis, nagellack, munkar och en T-shirt med vargmotiv. 

Historiens vingslag är i alla fall faschinerande. När man begrundar att Nikolaikyrkan började byggas på 1200 talet, strax innan den första Hindersmässan gick av stapeln på 1300-talet, så är det rätt faschinerande att se den skymta strax bakom stånden med fryspåsar, strumpor, heliumballonger och Vild-Hasses omtalade viltprodukter.

Historiens vingslag slår kyligt över Örebro, även 2014.







Länk till info om Hindersmässan i Örebro :
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hindersmässan
Länk till info om Nikolaikyrkan i Örebro:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_Nikolai_kyrka,_Örebro
Länk till tidigare blogginlägg om Hindersmässan i Örebro:
http://ninahellstromfotokreator.blogspot.se/2011/01/hindersmassa.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar