tisdag 14 januari 2014

ETC - Mer grönt på bordet!


Idag blir tidningen ETC dagstidning!  

Dagen till ära presenterar jag ett av mina uppdrag som jag gjort för dem i December.
I höst har jag börjat samarbeta med tidningen ETC - Örebro, och strax innan jul föreslog jag dem temat "Mer grönt på borden", vilket resulterade i ett  uppslag med fina recept lagom till jul. Jag fotograferade deras mat och restaurangerna bjöd oss på recepten.

Vi skulle alla behöva fler gröna alternativ till jul. Borden fylls med mängder av köttprodukter i form av prinskorvar, skinka, sill, ägg och köttbullar. Både ur hälsosynpunkt och ur miljöperspektiv skulle vi må bra av och uppskatta alternativa gröna rätter både till vardags och till fest. 

Vi tillfrågade ett gäng restauranger om de ville hjälpa oss och bjuda läsarna på något av sina bästa recept, och tre restauranger nappade. Rosengrens skafferi, Restaurang NorrTull och Bröderna i hallen var med på noterna, och bjöd oss tre alternativa rätter som passar på julbordet. De fungerar även för andra dagar, så välkommen att prova de fina vegetariska recepten!


Rosengrens skafferi presenterar
Hasselnötsbullar ca 25 bullar

200 g hasselnötter
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 kokta potatisar
1 dl havregryn
2 ägg
1 tsk kanel
0,5 dl vatten
salt och kryddpeppar

Mal hasselnötterna fint. Hacka och fräs löken i lite olja. Mosa potatisarna. Blanda alla ingredienser till en smet och låt svälla 1 timma. Trilla smeten med blöta fingrar till bollar och stek dem gyllenbruna i rapsolja.

Rosengrens skafferi erbjuder spännande och välsmakande hasselnötbullar, som alternativ till julbordets mer traditionella köttbullar. Annorlunda och helt underbara!





Restaurang NorrTull presenterar
Nöt- och honungsbakad rotselleri
4 portioner

1 st Rotselleri
50 g Smör
50 g Senap grovkornig
2 msk Ekologisk honung
60 g Blandade nötter

Dela rotsellerin på hälften. Baka i ugnen 160C med smör och kryddor i 45 minuter. Ös smöret på rotsellerin under tiden. Ta ut och täck sellerin med senapen, strö på nötter och ringla på honung. Ställ tillbaks i ugnen på 220C, griljera ca 10 minuter tills den fått fin yta.

Havtornssallad

350 g Ekologisk rödkål
50 g Purjolök
50 g Havtorn
0,5 dl Rapsolja
3 msk Vit balsamvinäger
2 msk Ekologisk honung
30 g Bladspenat
Salt och peppar

Strimla rödkål och purjolöken fint. Blanda med olja, vinäger, havtorn, kryddor och bladspenat.

Röra

1 dl Philadelfia
2 dl Ekologisk crëme fraiche
1 st svenskt äpple
0,5 dl citron (cest av den)
salt och peppar

Rör samman crëme fraiche, grovrivet äpple, citroncest och kryddor.

Restaurang NorrTull serverar Nöt- och honungsbakad rotselleri med havtornssallad och en god och fräsch röra till. Den griljerade rotsellerin kan ersätta julskinkan med nya spännande smaker.


http://gastrogate.com/restaurang/restaurangnorrtull/


Bröderna i Hallen presenterar 
Risotto con finferli (Risotto med kantareller)

6 portioner

500 g blötlagda torkade kantareller
smör till stekning
1 l hönsbuljong
1 st finhackad charlottenlök
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
50 g riven parmesanost
salt & peppar
(ev saffran för mer julsmak)

Fräs svampen i stekpannan med lite smör. Koka upp buljongen. Fräs lök i kastrull med ca 20 g smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt genomskinlig. Slå i vinet och låt koka in, späd med buljong under försiktig omrörning. Fortsätt späd och rör om vart annat, tills riskornen är "al dente", det vill säga att de har lätt tuggmotstånd. Tillsätt smör, parmesanost, salt och peppar. Låt risotton vila i 5 minuter. Vänd ner resterande svamp och servera med lite extra riven ost. 

Bönbiffar 

Lika delar Kikärtor (ca 85g/portion) + Kidneybönor (ca 85g/portion)
örter
lite maizena
salt och peppar
(ev lite kryddpeppar för mer julsmak)

Mosa bönorna för hand, så att inte alla bönorna går sönder. Krydda med örter, salt och peppar. Ha i lite maizena. Forma till biffar och stek i smör.

Sås

Lika delar crême fraiche (ca 0,5 dl/portion) och grädde (0,5 dl/portion). Bryn smöret hårt (ca 1-2 msk/portion). Låt smöret svalna och ha ner det försiktigt i crëme fraiche och gräddblandningen under vispning. Blanda i örter, salt och peppar. 


*

Låt dig väl smaka!

*




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar