måndag 10 december 2018

Adventskalender - Lucka 10 - Paketlekar


Alternativa klappbyten blir vanligare och vanligare, och roligt är det. Gemenskapen står i centrum, istället för prylarna. Och när man gör som Svensk Forms styrelse blir det också miljösnälla paket. Vi slår helt enkelt in varsitt paket med något hemifrån som vi vill bli av med. Uppmaningen lyder:

"Slå in det fulaste du har hemma!" 

Sedan spelar vi tärning om var klapparna hamnar i omgångar. Den som slår samma siffra på bägge tärningarna får välja ett paket. När alla paket är utdelade och öppnade blir det andra omgången med tärningar, där vi får ta klappar från varandra om vi får samma siffror på tärningarna tills klockan är slagen (man bestämmer en viss tid). 

Det hela slutar kanske med att någon får med tre paket hem, och någon annan inget alls. Å andra sidan är det spänningen som är grejen, och överraskningen med paketens innehåll. Vi slår tärning, i hopp om att bli av med någon ful pryl, eller slår ivrigt tärning i hopp om att få tag på en dyrgrip.

Fantastiskt kul. Och tro det eller ej kan de överraskande, knasiga och varierat fula klapparna som någon vill bli av med, bli till dyrgripar i någon annans hem. Flera av oss styrelsemedlemmar, är stolta ägare till prylarna vi spelade till oss vid förra årets "julklappsbyte". Vi berättar glatt för varandra om vad som hänt med våra gåvor. En del prylar har fått hedersplatser i någon annans hem... andra kanske mest raskt "försvunnit".

Många familjer gör liknande paket lekar med släkt, vänner och familj till jul. En del enas om ett pris för paketinnehållet. Andra kör lottning om paketen eller byter dem i varierade paketlekar.

Fokus på glädje och samvaro. 
Paketen finns där, men är varken särskilt dyra 
eller avgörande för stressnivåer eller julglädje.

10
*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar