torsdag 20 december 2018

Adventskalender - Lucka 20 - vego



Mer grönt till vardag och till fest är lättare än man kan tro...
till och på julbordet (som annars lätt fylls av bara mäktiga korvar, syltor, skinka, sill och jansson). Är en flexitarian så kan en välja en ekologisk julskinka (den har åtminstone levt ett lite gladare liv än den som levt i en "grisfabrik"). Underbara hemlagade sojabullar eller hasselnötsbollar istället för de vanliga, behöver inte ens smaka annorlunda än brukligt. Ugnsrostad grönkål med flingsalt, och en supergod sallad på grapefrukt, apelsin, rödlök och stekt halloumi med saffransdressing gör julbordet lite fräschare.

Till vardags har vi testat alla möjliga vegetariska alternativa proteiner, men i slutänden insett att helt vanliga bönor, nötter, frön, fisk och ägg oftast är både enklast och godast (alla i familjen äter fisk och ägg). Men visst äter vi alltifrån Oumph och sojafärser (och annat spännande) ibland. 

Och så finns det massor med helt vanlig mat som är köttfri och därmed vegetarisk utan att vara något utöver det vanliga. Kokta rödbetor med smält smör, rösti, pannkakor, pajer, pizza, varma mackor, book eller omelett etc.

Byt köttfärspajen mot en broccolipaj, bryn en laxbit istället för en biff.... enkla justeringar för en lite grönare vardag.


20
*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar