lördag 22 december 2018

Adventskalender - Lucka 22 - Radio & TV


Jag grunnar ofta över vad media öser över oss. Vad kanalerna erbjuder oss... och vad radiokanalerna fyller våra huvuden med.

Reklam för casino och spel. Låna pengar utan säkerhet. Spela mer. Mascara med extra långa svarta fransar eller slätrakade ben "för vi är värda det!".

Jag zappar mellan kanalerna. Tänker att det mest är skräp. Och vad är egentligen målet med utbudet?

Varför produceras programmet Ullared?
Ska vi uppmuntras att shoppa mer än vi behöver, eller bara skratta åt medelsvenssons "kärringrallyn"?

Tittar vi på Hollywoodfruarna och Ex on the beach, för att få förfasa oss eller avundas deras putande läppar och vältränade kroppar, eller för att vi ska avundas deras dyra och skruvade tidsfördriv? Är de förebilder eller fascinerande underhållning? Önskar vi oss deras liv och hem, eller vad ska vi istället få lust att fylla våra liv med? Får det att vilja fokusera på vår egen och andras ytor eller på innehåll?

Inspirerar programmen oss att ta tag i våra egna liv, kroppar och hem? Laga god och nyttig mat? 
Blir vi utbildade och upplysta? 
Får vi lust och kraft att ta tag i egna projekt och drömmar
... eller blir vi bara fördummade, trötta och lata? ... eller sugna att ta stora lån för att "uppgradera" vårt hem och resa kors och tvärs över jorden för att shoppa lyxprylar vi egentligen varken har råd med eller behöver?

Sitter vi där i soffan och fyller både magar, munnar och sinne med meningslöst skräp, medan timmarna istället rinner oss ur händerna?

Jag tycker att TV och radio borde ta mer ansvar för vad de sänder.

Naturligtvis förstår jag att kanalerna har siktat in sig på olika tittare och målgrupper. Så kan en målgrupp stanna på kanalen... och se på såpa efter såpa efter såpa, eller följa skidåkningen eller OS. En målgrupp fastnar i kunskapskanalen och blir upplyst och vis på vetenskap, forskning och historia.
Jodå, jag fattar tänket förstås.

Men för mig är det obegripligt att spelreklamen så länge tillåtits att visas varje kvart, när så många människor hamnar i spelberoende och får skuldberg som växer. Och när reklamen bara upprepas blir den snart outhärdlig. Samma reklam åtta gånger under en långfilm. Varför?

Lika upprörande (för mig) är att miljoner med slantar (som kunde användas annorlunda) går till program som inte gör något gott alls för en enda människa eller vår jord. 

Att folk har heltidsjobb med god lön där de sitter i radio eller TV och pratar på som om de hade långtråkigt hos en kompis och därför inte kan komma på något vettigt att prata om ... så det blir skval om kiss, bajs och vem som gjort bort sig mest... eller vem som kan svära fulast, mest eller snabbast. Vem betalar? Och vad är det för variation på utbudet med musik i radioprogrammen? Där samma låtar spelas fem gånger om dagen och alla veckans dagar. 

När fick jag senast höra just mina favoritlåtar? 
Nej, jag är visserligen inte varken genomsnittlig eller modern... 
men varför finns det ingen kanal som passar min musiksmak?

Jag som älskar musik!

Nej det är tur det finns "SVT- play" på mobilen, så jag själv kan välja programmen... Spotify och CD-skivor i mitt hem. Netflix och Bio Roxy i Örebro. Ja och så verkliga kulturupplevelser i form av konserter och happenings.

I en miljövänligare vardag blir det mer levande musik, och om jag får önska borde de som producerar börja fundera lite mer över sitt innehåll i radio och TV-utbud. Inte bara bry sig om sina gamla tittarsiffror. Ta sitt ansvar...

22
*




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar