fredag 18 mars 2011

Moder Jord ...


Jag älskar vår Moder Jord och allt underbart som hon ger oss. Det skrämmer mig att så många människor nonchalerar vår påverkan på vårt vackra och unika jordklot. Jag förstår att egoismen lätt tar överhand, men att säga att man inte bryr sig?
För mig är det obegripligt.

Håret torkar fint utan hårtork, och tvätten luktar bra mycket godare av att torka i finväder på klädsträck om vädret tillåter. Vi behöver knappast en TV var och en dator var (eller tre), och inte behöver vi åka ensamma i våra bilar när grannen åker mot samma destination. Visst behöver vi ström, men inte apparater i den mängd vi nu nyttjar dem. "Stand by" är väl också något vi kan sluta ha på alla elektriska prylar i våra hem? Varför kan vi inte nöja oss med hälften av elen vi idag nyttjar? Behålla kylskåp, frys och spis, men släcka lamporna, njuta av tystnaden eller sjunga en stump istället för att låta TV, radio och förstärkare stå på halva dygnet?

Nej, jag är inte bättre än andra. Jag är också lat ibland, men jag försöker ändå ta medvetna beslut. Vi reser inte utomlands regelbundet, sopsorterar envetet och framför allt konsumerar vi varken särskilt mycket nya kläder eller möbler. Visst har vi många eldrivna prylar, för egen del är ju datorn och digital utrustning idag mitt främsta levebröd ... men jag försöker ändå vara medveten om hur vi använder våra apparater, och framför allt se till att nya prylar som drar ström inte inhandlas utan eftertanke ... och vara medveten om hur de används. Jag är ingen fotograf som ständigt fyller på med senaste utrustningen för att de är bäst och nya, utan brukar min utrustning så länge de fungerar och gör det till belåtenhet. Viss utrustning använder jag gemensamt med andra fotografer. Varför ha saker som sällan nyttjas om vi är flera som bara behöver dem bara då och då? Faktum är att det påverkar mina bilder positivt att jag inte kommer med största värsta utrustningen, det gör att nervösa modeller känner sig mer bekväma i situationen med mig framför dem. Är det inte nödvändigt med blixtutrustningen, så tar jag inte med den.

Är det nödvändigt att ta bilen? Även till vissa fotouppdrag går det fint att cykla, om de inte kräver tung utrustning eller ligger långt bort. Tyvärr är det oftast smidigast med bil, men ibland är det både smidigare och bättre för miljön att ta tåget eller bussen än trassla med bil och leta parkering i storstäder tycker jag. Ofta passar jag på att stjutsa journalisten/skribenten när jag tar bilen så kommer vi samtidigt till samma ställe, och så slipper han/hon åka i annat fordon.

Kan vi välja en vegetarisk rätt istället för en kötträtt idag? Försöka släcka lampor i rum vi inte är. Pratar direkt med en lokal ekologisk bonde om att köpa hans kött istället för att handla på ICA eller Coop. Varför inte se det som en spännande utmaning att äta upp all mat i skåpen innan vi köper nytt? Finna en mer varierad och säsongsbaserade matvanor? Jag har även blivit med i "garderobsreformen", där vi har antagit utmaningen att försöka sy om vår garderob istället för köpa nytt.



Jag är EMOT Kärnkraft. Vi måste inte göra av med MER energi, utan måste faktiskt ta ansvar både för oss själva, våra barn, för de andra medmänniskorna vi delar vårt klot med och för vår miljös skull.
Inget skrämmer mig mer än att vår jords framtid ska bli helt förstörd av oss människor. Vi alla ska en gång dö, men kan vi inte tillsammans försöka skona vår värld, så att det finns en framtid för kommande generationer eller livsformer? Måste vi ta död på både mänskligheten OCH vår fantastiska värld?

Vi gör faktiskt alla val som påverkar vår framtid, både kortsiktigt och långsiktigt. Låt oss åtminstone bli medvetna om våra val och inse att de faktiskt är konkreta beslut som spelar roll!

Jag tänker i alla fall göra medvetna val, så jag inte har något att ångra mig på ålderns höst ...
och jag hoppas verkligen att jag har en sådan att se fram emot!

Övre bilden är publicerad som symbolbild i Landstingskatalogen.
nedre bilden är samma bild som jag bildbehandlat för att symbolisera mina känslor kring miljöförstöring.

Med tanke på naturkatastrofen i Japan, och tankarna kring Kärnkraftens vara eller icke vara sänder jag en länk på temat Kärnkraft. Själv vill jag envist ha BORT  kärnkraften!
...och en länk till Garderobsreformen. Låt dig inspireras eller häng på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar