torsdag 17 mars 2011

Semla



Semlor är ett förunderligt gott påhitt tycker jag. Men de ska förstås avnjutas innerligt och på ditt personliga ätarvis. För alla har ju sitt eget sätt att äta semla.

"Hetvägg" tillhör en av mina favoriter, där semlan avnjutes simmandes i varm mjölk. Då gäller det att vara lagom snabb med skeden så konsistensen blir den rätta. En annan favorit är specialsemlan, den där mandelmassan och grädden vispats tillsammans. Då lyfter jag locket av semlan, breder med skeden ut en stor klick med mandelmassegrädde över lockets undersida, och låter florsockret falla ner på hand och haka. Sedan äter jag resten av semlan i långsamma drag, tillsammans med en kopp gott te eller kaffe. Men traditionell semla kan vara fantastiskt god, om bagaren lagt ner lite själ när han bakat den. Då duger inte snabbköpets semlor som stått på hyllorna och torkat. Nej konditorisemla eller hembakt ska den vara. Att avnjuta semlan tillsammans med en kaffekopp i klassiska "Filifjonkan-koppar", ja det är underbart! 

Men om det ska vara riktigt njutbart ska man förstås inte börja äta dem i november, utan spara sig åtminstone in i februari. För dem som bara äter semlor på fettisdagen är semlan nog allra godast. För dem som börjar i november och äter dem fram till midsommar blir det nog mer tal om fettis-dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar