fredag 4 mars 2011

Det var en gång ...

Det var en gång en liten flicka som så gärna ville bli konstnär. Hennes unga moder målade vackra akvareller och deltog i en del utställningar med dem. Medan modern finslipade hemma på sina målningar,  satt den lilla flickan bredvid med penna och pensel. Fantasifulla figurer och människor tog form på papper och målarduk. Hon målade glatt på där hemma vid köksbordet bredvid sin moder. Ibland drömde hon om att få ha en utställning med sina egna teckningar och målningar.

Så en dag arbetade modern med ett verk till Länets Konst. Den lilla flickan frågade om hon också fick söka med en av sina målningar. Mamman sa att det var en rolig tanke, men att utställningen inte var för barn. Efter att ha läst igenom reglerna för antagningar till utställningen insåg dock modern att det faktiskt inte nämndes något om lägsta ålder. Därför talade hon om för flickan att de kunde försöka, liksom på skoj ... även om det nog inte var så troligt att hon skulle komma med.

Flickans alster var nog inte bättre än genomsnittliga 6-åringars alster, men kanske tyckte även juryn att det var något intressant eller roligt med det hela trots allt ... för hur det nu kom sig blev den lilla flickan antagen. Nu ringde det i telefonen, och tidningar från när och fjärran hörde av sig för att få träffa den unga "konstnärinnan". Det blev ett riktigt stort rabalder.



Så blev det vernissage, med cider och salta pinnar på Länets museum. Där höll den lilla flickan blygt mor i kjolen. Bekanta och obekanta ville förstås hälsa på den lilla konstnären och titta på hennes tre alster. Stolt men lite pirrigt var det allt att bli konstnär vid så låg ålder. En liten oljemålning i guldram köpte flickans pappa, till hennes stora glädje. Reglerna för intagning till Länets konst ändrades raskt därefter, så att inga fler små barn skulle kunna uppröra länets konstnärer. Många tyckte det var roligt att juryn valt ta med den lilla flickans alster, men förstås inte de konstnärer som inte kom med det här året.

På så sätt började sen lilla flickans konstnärliga bana. Sedan dess har åren gått. Hon har fortsatt arbeta konstnärligt och kreativt, även om vägen burit åt andra håll än hon föreställde sig när hon var 6 år. Nu ska hon snart delta i Länets konst igen, men numera som medelålders fotograf. På bilden som är med på utställningen skymtar hennes  två döttrar. Den ena av dem vill bli konstnär när hon blir stor, och tänk den flickan hade redan i somras sin första konstutställning ... en liten egen utställning med barnteckningar och målningar, på mormors bakgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar