fredag 14 januari 2011

Konstgranar ...

Den 28 November 2010 invigde Köpcentret Krämaren i Örebro sin granutställning. Fem konstnärer och kreatörer hade bjudits in av centrumledare Linnea Fennhagen, att fritt skapa varsin gran till utställning på Krämaren (jag måste få tillägga att jag är stolt att vara hennes storasyster!). Kreatörer som deltog var  Gunilla Kaipa Eriksson, Jonas Linder, Lena Attar-Larsson, Kersti Liss och Petra Svanbäck.


Resultatet blev verkligen spännande, då ingen gran var den andra lik. Jag fick uppdraget att fotografera granarna. Fotografierna trycktes upp som vykort och delades ut i gallerian under vernissagen av utställningen. 

Alla bilder fotograferades i Gallerian en morgon innan öppningsdags och då jag började fotografera fanns inte alla granar på plats. Konstnärerna lyckades leverera och jag fotografera som tur var innan klockan 10.30 (vilken tur!). Min ambition var att förstärka granarnas karaktär vid fotografering och bildbehandling. Vi hade mycket begränsad tid och inte många metrar i gallerian att nyttja som fotobakgrund. De sista bilderna tog jag medans de första kunderna släpptes in.

Jag börjar med att presentera granen av Kersti Liss, Krämdesign:

Kersti Liss gran är grafiskt vacker och stilren, formad av fanér som målats svart. På toppen skimrar en illgrön julgranskula. Jag tycker mycket om hennes gran. Den är stilren och har vackra former. Kersti har stor erfarenhet av att forma fanér till sköna alster, bland annat har jag sett flera vackra lampor tidigare ... och här fick hon till en alldeles unik gran. Det är lite "Nightmare before christmas" känsla över den. Jag tänker att den skulle passa så väl in i den perfekta fördomsbilden av stadsfamiljen som bor i sin helvita lägenhet, stilrent, perfekt och opersonligt. Perfekta former och inga granbarr som ger stickor i strumporna. Samtidigt HAR den här granen just personlighet ... och jag gillar den!

Bakgrunden är delvis ett vitt papper som tejpats upp kant i kant med en liten bit vit vägg i gallerians entré. Pappret hänger snett ut och är orsaken till att skuggan formas som den gör. Jag fotograferade med min portabla blixtutrustning och arbetade främst med att få en snygg skugga som förstärkte tydligheten i granens uppbyggnad, med håligheterna som inte är så tydliga rakt från sidan. För att få till närbilden fick jag stå på en stege. Resultatet blev som jag ville.

Jag ser med spänning fram emot att se fler alster av Kersti Liss!
Länk till Kersti Liss, Krämdesigns hemsida: www.kramdesign.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar