onsdag 12 januari 2011

Lapptäcket ...


Det gäller att veta vad jag vill och vilka visioner jag har. 
Framför mig ligger en mängd möjligheter, olika varianter av lappar att välja emellan ... och jag ska nu välja just det som blir den perfekta kombinationen för mitt projekt.

Hur ska lapptäcket se ut?
Jag kan välja rutigt, prickigt, blommigt, batik-mönstrat eller enfärgade tyger ... och blanda dem i olika kombinationer och mönster i all evighet. Jag kan välja gamla tyger jag råkar ha i skåpen eller köpa nyproducerat. Jag kan välja milda nyanser eller skrikiga toner, sköna matchande färgkombinationer ... och mönster som är avancerade eller enkla att fullfölja.  

Kan jag verkligen kombinera lila med grönt?
Blir det bra med stora rutor eller vill jag skapa något spännande mönster? Om jag lägger de gröna bitarna åt ena hållet och låter dem möta rött blir det fint  ... men jag undrar om det blir roligare när grönt och lila möter svart? Vet du förresten om att det finns knep som gör att man kan skapa något otroligt vackert med enkla medel ... och det finns genvägar som hjälper dig effektivisera både tillskärning och sömnad!?!

Hur många lappar orkar jag egentligen hålla ordning på?

Mitt liv liknar ett lapptäcke. Det är invecklat, spännande och klurigt att få till, men är fyllt med alla de bitar jag älskar. Jag vill ju både vara en underbar mamma, framgångsrik med mitt företag, en sann vän och en god hustru. Jag vill fotografera, spela fiol, sjunga, skapa kreativa alster, besöka kulturevenemang, umgås med vänner och dessutom bara ligga stilla i en sjö och kika upp bland molnen.

Ja livet är precis lika spännande som att sy ett lapptäcke. Det kan bli fint på många olika sätt. Det gäller att försöka finna en balans och sätta de olika bitarna i lagom proportioner, så att helheten blir ett slätt och vackert mönstrat täcke. Det behöver inte vara något stort eller krångligt projekt egentligen, men det gäller ändå att vara medveten om att beslut måste tas ... för jag vill ju inte att jag tröttnar på hela projektet och slänger det i soporna ... eller kanske blir så besviken över resultatet så jag önskar jag startat ett helt annat projekt från början.

För att det ska bli fantastiskt vackert måste jag gilla åtminstone en del av bitarna, mönstret och kombinationen. Även om jag har inslag av bitar som inte är särskilt roliga för sig själva, så kanske jag tillsammans med bitar jag älskar kan få till en kombination som känns trevlig?

Slarvar jag med sömmarna och detaljerna så kommer det att märkas både för mig själv och den som granskar att det blev ett hastverk och att resultatet varken blev särskilt vackert eller genomtänkt.

Jag älskar att sy och även om det ibland är svårt att få allt perfekt, så är det en utmaning och fantastiskt spännande att vara projektledare över mina egna alster. Precis som jag är den som står vid rodret i mitt liv. Förhoppningsvis kommer jag att tycka om resultatet när jag är färdig, men kanske viktigast av allt är att jag gillar projektet, och att det är spännande att vara mitt i den kreativa processen. Att det är jag som sitter vid symaskinen och bestämmer över sömmarnas framfart genom tygerna. 

Jag gillar mitt lapptäcke och alla mina lappar, 
även om det händer att jag funderar på om jag skulle behöva byta mönster ...

Fotografierna är detaljer på ett stort kuddfodral 70x70 cm, som jag sytt i lapptäcksteknik av enbart nya lapptäckstyger.
©NinaHellström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar